Elina Rajalan karikatyyrejä Eliten baarissa 1.12.2017-31.1.2018

Kantikset – kuvia Eliten hengessä

Ravintola Eliten karikatyyrinäyttelyssäni kulttuuripersoonat, ravintolan asiakkaat eri vuosikymmeniltä, kokoontuvat yhteen ravintolan baaripuolella. Kanta-asiakkaiden kiehtovasta joukosta on seinälle valikoitunut kirjailijasuuruus Mika Waltari, edesmenneet näyttelijälegendat Tauno Palo ja Matti Pellonpää, näyttelijä Anja Pohjola, viihdetaiteilija Marjatta Leppänen ja taiteilija M.A. Numminen. Elitessä nähdään niin ikään kapellimestari Hannu Lintu ja viulutaiteilija Pekka Kuusisto, professori Vesa Vierikko, näyttelijä ja käsikirjoittaja Mari Perankoski sekä muusikko Cheek. Onpa ravintolan asiakaskuntaan kuulunut myös presidentti Sauli Niinistö.

Kuvani ovat karikatyristisiä muotokuvia. Kuvattavan persoona, oloisuus ja karaktääri ovat tärkeimmät lähtökohdat niin onnistuneessa karikatyyrissä kuin muotokuvassakin. Ne olen pyrkinyt tavoittamaan töissäni. Kuvat ovat muotoutuneet oman näkemykseni ja kuvattavan olennaisimpien piirteiden perusteella. Mustavalkoiset piirrokset ovat melkein kaikki syntyneet musteella, välillä tussiterää, välillä sivellintä käyttäen.

Olen pyrkinyt yleensä karikatyyreissäni pelkistämiseen, sillä se jättää mahdollisimman paljon tarpeetonta pois, jolloin katsoja havaitsee nopeasti olennaisen. Vaikutus on tehokkaampi, ja lopputulos onnistuessaan tyylikäs.

Minulle on merkityksellistä, että näyttely on juuri Elitessä. Koen ravintola Eliten perinteisen, entisellään säilytetyn miljöön ja tarinat henkilöineen kiehtoviksi. Kaikki näyttelyn työt nivoutuvat yhteen ravintolan historian kanssa.

Aiemmin karikatyyrejäni on voinut nähdä Suomen karikatyristien ja pilapiirtäjien kilta Skarppien ryhmänäyttelyissä eri puolella Suomea.

www.elinarajala.net

vierikko