Soili Taljan teoksia Eliten baarissa 1.6.-31.8.

Eliten baarigalleriassa on kesäkuun alusta lähtien esillä Soili Taljan maalauksia.

Taidemaalari ja kuvanveistäjä Soili Talja (s.1958) on hiljattain saanut työskentelytilan Lallukasta. Hänen maalauksiaan on hankittu moniin tärkeisiin suomalaisiin kokoelmiin, viimeksi v. 2016 nykytaiteen museo Kiasmaan.

Esillä olevat teokset ovat Rajapintoja-sarjasta. Niiden teemoja voidaan lähestyä luonnon ja naiseuden lähtökohdista, mutta samalla teemat voivat täydentyä pyhyydellä ja mystisyydellä.

Taljan teokset sijoittuvat abstraktin ja esittävän taiteen välimaastoon. Jos paneutuu tarkemmin teoksiin, alkaa abstrakteilta näyttäneistä teoksista löytyä erilaisia esittäviä muotoja. Hän kuulee usein tulkintoja, joita ei ole itse tullut ajatelleeksi.

Taiteilijan on hyvä päästää irti teoksistaan niiden valmistuttua. Koska maalaukseni ovat monikerroksellisia, katsojan näkymät voivat olla itsellenikin uusia ja avaavia.

Talja kuvailee taiteilijan työtä kivuliaaksi mutta antoisaksi psyykkiseksi prosessiksi. Sen kautta taiteilija suodattaa ulkomaailman todellisuutta, kokemuksia ja tunteita maalauksiksi. Tällöin sisäinen ja ulkoinen maailma vaihtavat paikkaa.

Rajapintoja-sarjassa on Taljan uusimpia teoksia. Ne ovat samalla toimineet siltoina uusille maalauksille.

Työskentelylleni on tyypillistä pitkä näennäisen toimeton vaihe, jossa maalaukset syntyvät ajatustasolla. Itse maalausprosessi on lyhyt ja intensiivinen.

Talja